Fuglehus

Når våren og sommeren melder sin ankomst, er fugler flest opptatt med å finne seg en make og et sted hvor kommende fugleunger kan oppfostres. Noen fugler bygger reir i trær eller på bakken, mens andre foretrekker å legge egg i hulrom som finnes i trær eller lignende.

Ved å sette opp fuglehus kan du bidra til at en rekke småfugler (og større fugler) kan komme i gang med hekkesesongen, og hjelpe fugleungene å få en trygg start på livet.

Vi skal her se nærmere på fuglehus, og hvordan du velger riktig variant!

fuglehus

Hva er et fuglehus? 

Et fuglehus er som regel en kasse bestående av vegger, gulv og tak, der det finnes et hull hvor fuglen kan komme seg inn og ut av kassen. Formålet med fuglehuset er at fugler skal kunne bosette seg og bygge reir i kassen i hekkesesongen.

Mange synes også det er kjekt å plassere et kamera inni fuglehuset, slik at det er mulig å følge med på fuglene fra avstand. Driver du med fuglekikking kan det også være lærerikt å observere fuglene som flyr inn og ut av fuglehus – enten det er i egen hage eller i naturen.

Forskjellige typer fuglehus

Det finnes mange ulike typer fuglehus, og disse kan variere mye både når det kommer til materialbruk, design, størrelse og konstruksjon.

Før du kjøper et fuglehus, kan det være nyttig å tenke over de nevnte faktorene. Dette kan bidra til at fuglehuset kommer best mulig til nytte både for fugler og fugleglade mennesker.

Design og materialer 

De fleste fuglehus er laget av tre. Det kan da være snakk om en helt enkel kasse bestående av seks plankebiter, der det er et hull på fremsiden. Det finnes også mer forseggjorte fuglehus med utskjæringer, maling, vinduer og lignende.

Om du ønsker et fuglehus som tåler både vind og regn, kan det også være aktuelt å velge et fuglehus av plast eller metall, eller til og med stein. Det finnes mange varianter, utførelser og farger å velge mellom!

 

 

Størrelse

Et fuglehus kan også fås i mange forskjellige fugler. Siden fuglehus brukes av alt fra blåmeis til ugler, er det klart at ulike fuglehusstørrelser appellerer til ulike fuglearter. Hos de fleste forhandlere finner du derfor fuglehus i ulike størrelser.

Lenger nede i denne artikkelen kan du lese mer om hvilken størrelse du bør velge på fuglehuset ditt, avhengig av hva slags fugleart du ønsker besøk av.

Hvilke fugler kan man få besøk av i fuglehus i Norge? 

I Norge finnes det omkring 520 fuglearter, men det er langt fra alle som hekker i fuglehus. Blant fuglene som oftest bygger reir i fuglehus, kan vi nevne disse artene:

  • Blåmeis
  • Kjøttmeis
  • Toppmeis
  • Svartmeis
  • Lappmeis
  • Spettmeis
  • Gråspurv
  • Svarthvit fluesnapper
  • Rødstjert
  • Vendehals
  • Stær
  • Perleugle
  • Kattugle
  • Hullrugende ender som laksand, lappfiskand og kvinand

Av de overnevnte artene, er kanskje kjøttmeis og blåmeis de fuglene som hyppigst flytter inn i fuglehus i norske hager.

Det er også mulig å få besøk av andre fuglearter i fuglehus, men dette krever ofte spesialtilpassede kasser. Tårnseileren kan for eksempel flytte inn i en avlang kasse der fuglen kan fly inn uten å slå vingene borti veggene, gjerne med krypgang og plassering i takskjegget.

Linerlen kan også hekke i fuglehus. Denne fuglearten hekker villig både under takstein, i murer og lignende – der den kan gjemme seg. Har du et litt avlangt fuglehus med åpningen høyt oppe, skal du ikke se bort ifra at linerlen bosetter seg i kassen.

Test av fuglehus 

Før du bestemmer deg for fuglehus, kan det være nyttig å ta utgangspunkt i en fuglehustest. Da kan du få oversikt over hvilke fuglehus som scorer høyt både når det kommer til design, pris og funksjonalitet.

Nedenfor finner du vår test av fuglehus, der vi har valgt ut noen kasser som passer perfekt både for nybegynnere og erfarne fuglekikkere.

Fuglehus fra Biltema

Biltema sitt fuglehus av bjørk er et budsjettvennlig alternativ til deg som ønsker et fuglehus som blendes inn med omgivelsene. Dette fuglehuset har et noe stort inngangshull, men kan tiltrekke seg en rekke meisearter.

Materiale: Tre (bjørk)

Inngangshull: 3 cm

Høyde: 30 cm

Diameter: 12 cm

Dersom du ønsker et enkelt fuglehus som kan henges opp både på vegg eller i et tre, er dette produktet et godt valg.

Fuglehus fra Bauhaus

Hos Bauhaus kan du finne en rekke ulike fuglehus, og mange av disse er spesialdesignet for spesifikke fuglearter. Du finner for eksempel et eget fuglehus for blåmeis, som er en av de mest vanlige fuglene i norske hager.

Materiale: Tre og kobber

Inngangshull: 2,8 cm

Høyde: 25,8 cm

Dybde: 16,7 cm

Bredde: 13,8 cm

Fuglehuset har også en hyggelig pris, noe som gjør det til et godt valg enten du skal henge det opp i et tre eller på husveggen. Kobbertaket sørger også for at regn ikke trenger så lett inn i kassen. Fuglehuset har også et naturlig og fint design som passer inn i hage og skog.

Fuglehus fra Trademax

Hos Trademax finner du et slitesterkt fuglehus av furu som passer utmerket til små meisefugler. Man mottar hele fire fuglehus, noe som gjør det mulig å tiltrekke seg mange småfugler under hekkesesongen.

Materiale: Tre (heltre furu)

Inngangshull: 3 cm

Høyde: 22 cm

Dybde: 12 cm

Bredde: 12 cm

Fuglehuset har et sjarmerende design i naturlig furu og grønnmalt tak. Dette er et fuglehus som passer perfekt å henge opp på et tre i nærheten av hagen, eller i skogen for den saks skyld. Huset er utstyrt med en henger i metall for enkel opphenging.

Hvordan velge riktig fuglehus? 

Når du skal velge fuglehus, bør du først og fremst ta hensyn til hva slags fugler som lever i området der kassen skal plasseres. Deretter gjelder det å finne et fuglehus som passer for den aktuelle arten, rent størrelsesmessig.

I tillegg kan andre faktorer spille inn når man skal velge fuglehus, som for eksempel design og pris.

Diameter på fuglehusets åpning

Ulike fuglearter har helt spesifikke preferanser når det kommer til hvor stor åpningen på fuglehuset skal være. Fuglen velger instinktivt å bygge reiret sitt i et fuglehus som har så liten åpning som overhodet mulig.

Hullet skal være akkurat stort nok til at fuglen kan komme seg inn og ut, men ikke større. Grunnen til det er at hvis åpningen på et fuglehus er for stor, kan rovdyr enklere komme seg inn i kassen.

Kort fortalt vil størrelsen på fuglehusets hull avgjøre hva slags fugler som vil flytte inn. Her er en oversikt over ulike diametermål på hull, og hvilke fugler som foretrekker de aktuelle målene:

 

Blåmeis: 2,7–2,8 cm

Svartmeis: 2,8 cm

Granmeis: 2,8 cm

Kjøttmeis: 3,2 cm

Svarthvit fluesnapper: 3,2 cm

Gråspurv: 4 cm

Rødstjert: 4 cm

Vendehals: 4,5 cm

Stær: 4,5–5 cm

Spettmeis: 4,5 cm

Perleugle: 10 cm

Kvinand: 13 cm 

Øvrige mål på fuglehus

Fugler flest er veldig kresne når det kommer til valg av hekkested, og vil derfor ikke bosette seg i et hvilket som helst fuglehus. Foruten perfekt diameter på fuglehusets åpning, er fuglene også opptatt av øvrige mål.

Du bør blant annet ta hensyn til fuglehusets høyde fra bunn til åpning. Både blåmeis, kjøttmeis, svarthvit fluesnapper, svartmeis og granmeis foretrekker her en avstand på 18 cm. Disse fugleartene liker også at bunn/tak måler ca. 15 x 19 cm, og sideveggene 15 x 25 cm.

Litt større fugler, som spettmeis, stær og vendehals, foretrekker at det er 20 cm fra bunn til åpning. For disse fugleartene kan det være gunstig å velge fuglehus med bunn- og takmål på 17 x 21–25 cm, og sidevegger på omkring 17 x 30 cm.

Pris 

For mange vil også pris være en avgjørende faktor når de skal velge fuglehus. Det finnes fuglehus i mange ulike prisklasser, og både produsent, forhandler, materialer og andre ting kan være med på å bestemme prisen.

Når det er sagt, vil det som regel være fullt mulig å finne et budsjettvennlig fuglehus som fungerer helt supert. Er du opptatt av design og lignende, kan dette kanskje føre til at du må ut med noen ekstra kroner for å sikre deg fuglehuset du foretrekker.

Estetikk 

Dette er som regel et veldig viktig punkt for de som ønsker å kjøpe fuglehus. Noen ønsker et fuglehus som passer eller ligner på boligen man har i dag. Det fine er at det finnes et ganske stort utvalg av fuglehus og at man enkelt kan tilpasse dette.

Hvor er det best å plassere et fuglehus?

Fugler er ikke bare opptatt av at målene på fuglehuset skal stemme. Også plasseringen av kassen er avgjørende for hvorvidt fugler flytter inn i den eller ikke. Husk at fuglene er opptatt av at rovdyr ikke skal kunne ha enkel tilgang til reiret.

Mange av fugleartene foretrekker at fuglehuset er minst 1,5–2 meter over bakken, men aller helst bør det plasseres enda høyere enn dette. Mellom 2 og 5 meter burde holde.

Tenk også over at katter og andre rovdyr ikke så lett skal kunne komme seg til kassen. Det kan for eksempel være gunstig å henge fuglehuset langt opp på en vegg, der katter ikke klarer å klatre.

Ellers bør du også sørge for at det faller litt skygge på fuglehuset, slik at det ikke blir for varmt for beboerne. Når det kommer til plassering av fuglehus for hullrugende fugler på bakken (som ender), bør kassen plasseres litt gjemt og i nærheten av vann.

 

Når bør man henge opp fuglehus?

Fuglehus bør henges opp (eller plasseres ut) i god tid før hekkesesongen starter. Dette gir fuglene mulighet til å gjøre seg kjent med fuglehuset i god tid. Husk at mange fugler leter etter egnet hekkested lenge før hekkingen faktisk setter i gang.

Mange opplever at det ikke er noen fugler som flytter inn dersom man henger opp en ny fuglehus om våren. Dette skyldes at fuglene foretrekker fuglehus som har samme lukt som omgivelsene, noe som vanligvis betyr at kassen må ha hengt ute en stund.

Men i teorien kan du henge opp fuglehus når som helst på året. Det er bare ikke sikkert at det flytter noen fugler inn om kassen henges opp for tett opp mot hekkesesongen. For småfugl som meis starter gjerne hekkesesongen allerede i mars eller april.

Tips til deg som skal henge opp fuglehus

Det å henge opp fuglehus kan være morsomt og lærerikt for både store og små. Men husk at det er visse ting du bør tenke på dersom fuglehuset skal bidra til suksessfull hekking.

Dersom du skal henge opp fuglehus, kan det derfor være greit å ha disse tipsene i bakhodet:

  • La fuglene være i fred mens hekking pågår, og ikke åpne kassen før hekkesesongen er over (følg eventuelt med fra avstand, eller monter et kamera i fuglehuset)
  • Rengjør fuglehuset når fuglene er ferdig å bruke den. Ta på deg hansker og fjern innholdet, slik at fuglehuset klargjøres for nye beboere neste vår.
  • Unngå å henge fuglehuset mot sør, da dette kan gjøre det veldig varmt i kassen. Ellers er det likegyldig hvordan kassen plasseres, da fuglene ikke virker å ha noen preferanser når det gjelder retning.
  • Ha noen meters avstand mellom fuglehus dersom du skal henge opp flere. Mange fugler har revir, og vil ikke hekke tett innpå artsfrendene sine. Ti meter burde holde i de fleste tilfeller. Unntaket er spurv, som kan tåle en tettere plassering.
  • Unngå maling eller beis på innsiden av fuglehuset, da dette kan avgi sterk lukt som skremmer bort fuglene. Maling kan dessuten flasse ned i reiret. Det kan imidlertid være greit å velge et fuglehus med beis på utsiden, da dette har vannavstøtende effekt. På den måten kan fuglene som flytter inn i huset holde seg tørre og varme.

Hvor er det best å kjøpe fuglehus?

Det finnes mange butikker som selger fuglehus, både på nett og i fysisk butikk. Når du skal kjøpe fuglehus, er det først og fremst viktig å velge en butikk som tilbyr fuglehus med gunstige dimensjoner. Samtidig er det så klart en fordel om prisen ikke er så høy.

Vi viser deg de beste fuglehusene, og kan blant annet anbefale produktene vi presenterte i testen lengre oppe i denne saken. Disse er både prisgunstige og av høy kvalitet, og har samtidig et design som passer inn i hager flest.

Finn et fuglehus som passer inn i din hage, og sørg for at dimensjonene passer til fuglene som bor i nærområdet ditt. Lykke til!