Fuglekasse
Med en fuglekasse kan man tilby ulike fuglearter et trygt og egnet sted å hekke, og samtidig få muligheten til å tiltrekke seg fugler til egen hage (eller andre steder). I vårmånedene kan du få besøk av mange ulike fuglearter om du har fuglekasser, inkludert kjøttmeis og stær.
Vi skal her dele noen tips med deg som vurderer så skaffe en fuglekasse. Kassens dimensjoner og plassering er blant faktorene som er viktige å være obs på. Finn ut hvilken fuglekasse som passer best for deg!

Hva er en fuglekasse?
En fuglekasse er vanligvis en kasse eller et sylinderformet hus med vegger, tak og gulv, der det er laget et hull hvor fuglene kan komme seg inn og ut. Formålet med en fuglekasse er å tiltrekke ulike fuglearter som er på jakt etter et hekkested, altså et egnet sted for reirbygging og oppfostring av fugleunger.
Mange fuglearter i Norge hekker nemlig i hulrom og lignende steder hvor fugleungene beskyttes mot rovdyr, vær og vind. Det er ofte mangel på egnede hekkeplasser i naturen, og av den grunn kan man hjelpe fuglene om man henger ut en fuglekasse.
Når bør en fuglekasse henges ut?
De fleste fugler setter i gang med hekkesesongen en gang mellom slutten av mars og mot slutten av mai, men dette kan variere mye fra fugleart til fugleart. Småfugler hekker for det meste mellom mai og juli, mens andre arter starter mye tidligere.
En fuglekasse bør henges ut i god tid før hekkesesongen starter, og gjerne et år i forveien. Årsaken til dette er at mange fugler foretrekker å hekke i fuglekasser som blender inn med omgivelsene, og da særlig med tanke på lukt.
Om du henger ut en fuglekasse i mars, er det ikke sikkert at noen fugler vil flytte inn allerede den første våren. Det er mulig du må smøre deg med en god dose tålmodighet og vente til neste vår, når fuglekassen har blitt utsatt for vind, vær og naturens mikroorganismer.
Hvor er det best å plassere en fuglekasse?
En fuglekasse bør plasseres slik at den ikke er tilgjengelig for rovdyr som katt, mink eller lignende. De fleste fugler vil ikke hekke i en fuglekasse som er plassert for lavt over bakkenivå. Som et minimum bør fuglekassen være 1,5 til 2 meter over bakken.
Aller helst bør fuglekassen henges i en høyde fra 2 til 5 meter. Husk på at rovdyr som katt er dyktige til å klatre, noe som betyr at du bør unngå å henge fuglekassen der katter enkelt har tilkomst. Om du kan henge fuglekassen på en vegg, kan for eksempel det være gunstig!
Når man skal finne en god plassering for fuglekassen, er det også viktig å tenke over solforholdene. Det kan fort bli veldig varmt i kassen dersom den henger i sørvendt retning uten skygge, noe som ikke er særlig gunstig for hverken fugleunger eller voksne fugler.
Heng gjerne fuglekassen slik at den får en del skygge på seg i løpet av dagen. Fuglene selv virker ikke å ha noen preferanser når det kommer til hvilken retning fuglekassen er plassert i, noe som betyr at mulighetene er mange.
Skal du ha flere fuglekasser?
Mange ønsker å henge opp flere fuglekasser, enten det er i skogen eller på egen eiendom. Sørg imidlertid for avstand mellom kassene, siden fuglene ofte har revir og ikke vil hekke tett innpå sine artsfrender.
Noen fuglearter, som gråspurv, kan fint hekke tett på andre spurver. Men mange andre arter foretrekker noen meters avstand. Ti meters avstand er i de fleste tilfeller nok.
Av andre ting som kan være greit å tenke på når du skal henge opp en fuglekasse, kan vi nevne at du bør la fuglene få være mest mulig i fred når hekkingen pågår. Om du åpner fuglekassen for å se på fugleungene, kan du i verste fall skremme bort foreldrene.
Om du vil følge med på fugleungene, er det bedre å få installert et kamera på innsiden av kassen. Da kan du følge med på ruging og mating av fugleunger fra trygg avstand, uten å sjenere fuglene.
Det er også viktig å rengjøre fuglekassen med jevne mellomrom. Når hekkesesongen er over på sensommeren eller høsten, kan du fjerne restene (reir og lignende) i kassen. På den måten er fuglekassen klar for neste hekkesesong.
Et annet tips er å velge en fuglekasse som er ubehandlet på innsiden. Om kassen har beis eller maling innvendig, kan dette flasse eller avgi kraftig lukt, noe som ikke nødvendigvis er så bra for fuglene.
- Ikke forstyrr fuglene mens hekking pågår
- Rensk fuglekassen når hekkesesongen er ferdig
- Ikke mal eller bein fuglekassen på innsiden
Hvilke fugler kan man få besøk av i fuglekasser i Norge?
Det finnes over 500 ulike fuglearter i Norge, og det er store forskjeller fra art til art når det kommer til hvor fuglene hekker. Noen hekker på bakken, mens andre hekker i reir som bygges med kvist i trær. Det er også mange arter som foretrekker å hekke i hulrom.
Det er primært sistnevnte kategori fugler som kan være villige til å hekke i en fuglekasse. Her er noen av fugleartene du kan forvente å få på besøk i fuglekasser:
- Kjøttmeis
- Blåmeis
- Spettmeis
- Svartmeis
- Toppmeis
- Lappmeis
- Svarthvit fluesnapper
- Vendehals
- Rødstjert
- Gråspurv
- Stær
- Kattugle
- Perleugle
- Kvinand
- Lappfiskand
- Laksand
Som du ser av listen over, er det et bredt spekter av fugler som kan hekke i fuglekasse. Når det er snakk om hullrugende ender som laksand, kvinand og lappfiskand, vil plassering av kassen være noe annerledes enn ellers, siden disse fuglene hekker på bakkenivå.
Blant fuglene som hekker hyppigst i fuglekasse i Norge, finner vi blåmeis, kjøttmeis og svarthvit fluesnapper.
Noen fugler trenger spesielle fuglekasser
Foruten de vanlige fugleartene som kjøttmeis og spurv, kan du også få besøk av mer sjeldne gjester i en fuglekasse. Vi kan blant annet nevne tårnseileren. Skal du tiltrekke denne fuglen til kassen, må du imidlertid sørge for at den er spesialtilpasset fuglen.
En tårnseiler har behov for å kunne fly rett inn i fuglekassen uten at vingene berører kantene, og setter pris på en krypgang til rommet hvor eggene ruges. Ha gjerne en litt avlang fuglekasse som er plassert i takskjegget.
Du kan også få besøk av linerlen i fuglekasse, da denne fuglen kan hekke villig der den føler seg trygg – enten det er i en mur eller under en takstein. En fuglekasse kan også fungere, men velg da en kasse med høyt plassert åpning. Kassen kan med fordel være litt avlang.
Test av fulgekasser
Når du skal finne en fuglekasse, finnes det utallige valgmuligheter. Vi har derfor testet noen ulike fuglekasser for deg, slik at det blir enklere for deg å gjøre et godt valg.
I vår test har vi sett på fuglekasser som passer for småfugler som kjøttmeis og svarthvit fluesnapper, og vi har vektlagt både design og pris.
Biltema sin fuglekasse
Hos Biltema finner du en billig og bra fuglekasse som passer utmerket dersom du ønsker å tiltrekke småfugl som blåmeis, granmeis eller svartmeis. Fuglekassen har et inngangshull på 2,8 cm, men kan også fås i en større variant med inngangshull på 4,8 cm.
Fuglekassen har også et flott og enkelt design i naturlig tre, og glir fint inn i miljøet rundt. Med en metallbeskyttelse rundt inngangshullet trenger du heller ikke å bekymre deg for at hakkespetter hakker seg inn i kassen.
Dette er testens vinner, og modellen passer utmerket for nybegynnere som ikke vil bruke for mye penger på fuglekassen!
Fuglekasse laget av ornitologer
Dersom du er ute etter en fuglekasse som er designet for å oppfylle alle krav hos spesifikke fuglearter, kan det være lurt å velge modeller som er designet av ornitologer. Hos Vivara finner du nettopp slike fuglekasser, som Fuglekasse Bouillon.
Denne fuglekassen har et inngangshull på 28 mm, og er skreddersydd for småfugl som svartmeis eller blåmeis. Kassen er laget av kvalitetsmaterialer (solid FSC-treverk), og har et lekkert og stilrent design.
Fuglekassen koster litt mer enn testvinneren, men om du ønsker en modell med «det lille ekstra», er dette absolutt et godt valg.
Enkel fuglekasse
Blant våre favoritter finner du også en fuglekasse i tre for småfugl med inngangshull på 3,2 cm. Ifølge Felleskjøpet skal denne modellen passe for blant annet kjøttmeis, som er en av de mest vanlige fugleartene som bosetter seg i fuglekasser.
Denne fuglekassen har et naturlig og enkelt design i ubehandlet tre, og et forlenget tak som sikrer ekstra god beskyttelse mot regn. Vi mener det naturlige designet passer fint inn både på husvegg og i trær, og treverket blir bare finere med årene.
Prisen er det heller ikke noe å si på, noe som gjør fuglekassen til et godt valg om du handler på budsjett.
Hvordan velge riktige fuglekasse?
Når du skal kjøpe fuglekasse, er det mange faktorer som bør tas hensyn til. Valg av fuglekasse vil nemlig være avgjørende både for hvilke fuglearter som kan flytte inn i kassen. Samtidig er det andre faktorer som kan spille inn.
Vi skal her se nærmere på hva du bør se etter når du skal kjøpe en fuglekasse.
Diameter på inngangshull
Noe av det du bør se etter når du skal kjøpe fuglekasse, er diameteren på åpningen hvor fuglene kan fly inn og ut av kassen. Ulike fuglearter har nemlig vidt forskjellige krav til hvor stort inngangshullet skal være.
De fleste fugler vil kun hekke i fuglekasser der åpningen er akkurat stor nok. Grunnen til at fugler ønsker at inngangshullet er relativt lite, er at rovdyr ikke skal komme seg inn til reiret.
Størrelsen på inngangshullet er derfor helt avgjørende for hvilke fuglearter du kan få besøk av i fuglekassen din:
- Blåmeis, svartmeis og granmeis: 2,8 cm
- Kjøttmeis og svarthvit fluesnapper: 3,2 cm
- Rødstjert og gråspurv: 4 cm
- Spettmeis og vendehals: 4,5 cm
- Stær: 5 cm
- Perleugle: 8–10 cm
- Kattugle: 10–12 cm
- Kvinand: 13 cm
Andre viktige mål på en fuglekasse
Når du skal kjøpe fuglekasse kan det også være greit å se på de andre målene. Både høyde, altså mål fra gulv til tak, dybde og bredde kan være avgjørende for hvilke fugler som vil bo i fuglekassen.
Tenk også over hvor høyt opp inngangshullet er plassert på fuglekassen. Svarthvit fluesnapper, blåmeis, svartmeis, kjøttmeis og granmeis flytter gjerne inn i fuglekasser med 18 cm fra bunn til hull. Areal på gulv kan være 19 x 15 cm, og sideveggene 25 x 15 cm. Vendehals, spettmeis og stær ser ut til å foretrekke fuglekasser med 20 cm avstand fra gulv til inngangshull. Her bør arealet på gulvet være på omkring 21 x 17 cm, og sideveggene på rundt 20 x 17 cm.
Design og materialer
Når du skal velge fuglekasse kan det så klart også være greit å kjøpe en kasse som du synes ser bra ut utseendemessig. Det finnes mange flotte design å velge blant, og kassene er gjerne laget av alt fra ubehandlet tre til plastikk eller metall.
Noen synes det er fint med fuglekasser i naturlige materialer som tre, noe som også kan blende fint inn i naturen. Andre synes det er fint med en fuglekasse som er malt i en fin farge, eller fuglekasser med mønster og annen pynt.
Pris
Mange er også opptatt av pris når de skal kjøpe fuglekasse. Hva en fuglekasse koster kan variere mye, og både kvalitet, materialer, størrelse, produsent, forhandler og andre faktorer kan ha innvirkning på prislappen. En fuglekasse trenger imidlertid ikke å koste så altfor mye, og du kan få kasser av høy kvalitet til en gunstig pris.
Finn en fuglekasse til hagen din
Ønsker du å kunne nyte synet av fugler fra stuevinduet, eller vil du kanskje bare hjelpe fuglene ved å tilby dem et egnet hekkested? Da kan en fuglekasse være løsningen. Det finnes mange fuglearter i Norge som er villige til å hekke i kasser.
Tenk over hva slags fuglearter som finnes i området ditt, og finn en fuglekasse basert på dette. Her er dimensjonene på både kasse og hull avgjørende for hva slags fugler som kan flytte inn.
Finn en fuglekasse i dag, og se om det flytter inn noen fugler i løpet av hekkesesongen!