Fuglemater

Med en fuglemater i hagen kan du potensielt få besøk av både kjente og sjeldne fuglearter. Om du interesserer deg for fugler, kan en fuglemater gjøre det mulig å tiltrekke fugler som du kan se på relativt kort avstand.

Samtidig kan du gjøre en god gjerning og mate fugler som sliter med å finne nok føde om vinteren. Når snøen ligger som et tjukt lag over terrenget, er det mange fugler som er avhengige av at vi mennesker mater dem om de skal overleve.

fuglekasse

Hva er en fuglemater? 

En fuglemater er en innretning som er designet for servering av fuglemat. Det finnes mange ulike varianter å velge mellom, fra fôringsautomater og fuglebrett, til hengere som holder på meiseboller.

Fuglematere er gjerne designet for servering av spesifikke typer fuglemat, enten det er snakk om frø, meiseboller eller lignende.

Hvor er det best å henge en fuglemater?

Når du skal plassere en fuglemater, kan det være lurt å velge en lokalitet som sikrer størst mulig trafikk av fuglene du vil se på. Om fuglemateren plasseres i hagen, kan du som regel se frem til besøk av flere ulike typer fugler.

Det er imidlertid viktig at fuglemateren plasseres slik at fuglene føler seg trygge, ellers kan du risikere at det ikke kommer noe særlig med fugler på besøk. Her er noen tips:

 • Plassering i høyden: En fuglemater bør ideelt sett henge minst 1,5 meter over bakken (helst mer), slik at fuglene ikke blir angrepet av katter eller andre rovdyr.
 • Ved trær eller busker: Plasser gjerne fuglemateren i nærheten av trær eller busker, da dette gjør at fuglene føler seg tryggere. Om fuglemateren er plassert i åpent terreng, er fuglene mer utsatt for angrep fra både katter og rovfugler.
 • Unna vinduer: Om fuglemateren henges utenfor et vindu risikerer man at fuglene krasjer i vinduet eller skremmes av eget speilbilde. Sørg gjerne for at fuglemateren er et par meter fra nærmeste vindu.

Hvilke fugler kan man få besøk av når man henger opp en fuglemater?

Det finnes mange fuglearter i Norge som villig besøker fuglematere vinterstid. Både småfugl og større fugler kan sette pris på å bli fôret. Her er noen av de vanligste gjestene på fuglebrettet:

 • Kjøttmeis: Meiseboller (talg og fett), solsikkefrø, jordnøtter etc.
 • Blåmeis: Meiseboller (talg og fett), solsikkefrø, jordnøtter etc.
 • Rødstrupe: Brødsmuler, talg, solsikkefrø
 • Spettmeis: Meiseboller (talg og fett), solsikkefrø, jordnøtter, hirse etc.
 • Svarttrost: Frukt, bær, mark/larver, rosiner, brødsmuler, frø og nøtter
 • Svartmeis: Talg, hirse, solsikkefrø etc.
 • Dompap: Ulike typer frø, nøtter, frukt, bær

 • Pilfink: Havre, solsikkefrø, hirse, nek, talg
 • Grønnfink: Solsikkefrø og andre typer frø
 • Flaggspett: Hasselnøtter og andre nøtter, talg og solsikkefrø
 • Skjære: Spiser det meste
 • Stillits: Solsikkefrø og andre frø
 • Gråspurv: Brødsmuler, frø, insekter, mark, korn og frø

Nøyaktig hvilke fuglearter som besøker fuglemateren, er altså avhengig av hva slags fuglefôr som legges ut. Noen fugler foretrekker frø, mens andre spiser bær eller talg. Andre igjen spiser hva som helst – slik som skjæra.

Om du ønsker å tiltrekke ulike fuglearter, kan det derfor være lurt å tilby ulike typer fôr – for eksempel i form av en villfuglblanding med ulike frøsorter.

Fuglemater test

Det finnes veldig mange ulike typer fuglematere, og det kan derfor være vanskelig å finne produktet som passer deg best.

Vi har derfor testet ut diverse fuglematere i ulike kategorier, og presenterer her de produktene som er best i test!

Beste fuglemater i kategorien fôringsautomat

Hos MegaFlis finner du en robust fuglemater i stål som passer utmerket om du planlegger å servere frø til fuglene. Fuglemateren har fire hull med hver sin stang hvor småfuglene kan stå mens de spiser fôret.

Fuglemateren har et stilrent og enkelt design, og passer derfor inn i de fleste hager. Siden materen er av stål er den også veldig robust, og vil kunne holde seg fin i lang tid. Fuglemateren har også en veldig hyggelig pris, noe vi synes er et pluss!

Beste fuglemater i kategorien fôringsbrett

Et fuglebrett kan være midt i blinken om du ønsker å kunne servere bær, frukt, brødsmuler og lignende. Hos Coop Obs finner du et klassisk fuglebrett med tak, noe som gir fuglene beskyttelse mot regn og farer ovenfra (som rovfugler).

Fuglebrettet har et enkelt og tradisjonelt design i tre, og har en høyde på 106 cm. Vi synes brettet med fordel kunne ha vært enda litt høyere, men fuglene kommer villig på besøk når fôret legges ut.

Beste meisebolleholder

Hos Bauhaus finner du en meisebolleholder med plass til flere meiseboller, slik at du kan få besøk av flere småfugler på en gang.

Holderen har et stilrent og enkelt design i sort metall. Den har også en oppfanger som fanger opp smuler fra maten slik at bakken under holdes ren og pen.

Hvordan velge riktig fuglemater?

Når du skal kjøpe en fuglemater, er det flere ulike ting du bør tenke over. Både design, materialer, pris og lignende er naturligvis avgjørende faktorer for mange.

I tillegg bør du imidlertid tenke over hva slags fugler du ønsker å tiltrekke til fôringsplassen. La oss se nærmere på hvordan du velger riktig fuglemater!

Type fuglemater

Hva slags fugler som besøker fôringsplassen din, er helt avhengig av hva slags fuglemat du tilbyr (og hva slags fugler som finnes i området). Basert på hva slags fuglemat som skal tilbys til fuglene, bør du velge en fuglemater som er egnet for fôrtypen.

Et fuglebrett er for eksempel midt i blinken om du ønsker å servere brødsmuler eller frø til fuglene. Brettet er plassert oppå en høy stang, slik at fuglene er trygge for katter.

Om det er mye meis i området, kan talg, fett og meiseboller være supre å ha tilgjengelig. Kjøp gjerne en fuglemater som kan fylles med meiseboller, slik at mange fugler kan spise fra materen samtidig. Det kan også være dekorativt med en halv kokosnøtt fylt med talg.

En annen fuglemater som kan være nyttig, er såkalte fôringsautomater som fylles med frø. Nederst i fuglemateren vil det havne nye frø etter hvert som fuglene spiser. Ellers kan vi nevne fuglematere som ligner hus, som fungerer på samme måte som fôringsautomatene.

 • Fuglebrett
 • Fôringsautomat
 • Kokosnøtt med talg
 • Beholder for meiseboller
 • Fuglemater designet som hus

Design og kvalitet

Når du skal velge fuglemater er du kanskje opptatt av at innretningen skal ha et fint design som passer inn i hagen din. Det finnes heldigvis mange varianter å velge mellom!

Du finner fuglematere i tre, metall, plast og andre materialer. Treverk gir et fint og naturlig utseende, mens plast eller metall gjerne er mer robust og har lang holdbarhet. Både kvalitet og utseende bør spille inn når du skal vurdere designet.

Pris

Foruten design, er de fleste også opptatt av pris når de skal kjøpe seg en ny fuglemater. Siden en fuglemater kan være alt fra en meisebolleholder til et fuglebrett, vil naturligvis prisnivået kunne variere ganske mye.

Det er som regel mulig å skaffe seg en billig fuglemater som fungerer utmerket. Andre er gjerne villige til å investere noen kroner i ny fuglemater, for eksempel fordi de ønsker et spesifikt design eller materiale.